sd Istorija izviđaštva

Poslednje vesti

Istorija izviđaštva

U leto 1907. godine U Engleskoj, na ostrvu Brownsee, engleski general Baden Pauel, je za omladinu organizovao prvi kamp. U svojoj knjizi ''Scouting for boys'', dao je smernice za život u prirodi i odredio i opisao cilj organizacije: vaspitanje i osposobljavanje svestrano razvijene pozitivne ličnosti. Nakon izdavanja knjige 1908. godine organizovani su mnogobrojni kampovi širom Evrope i Amerike što je zapravo bio početak jednog masovnog omladinskog pokreta koji se vrlo brzo proširio i na ostale kontinente. Broj skauta porastao je na 123,000, a gostovanje na olimpijadi u Stokholmu 1912. godine uticalo je na stvaranje pozitivne klime za dalji razvoj skautskog pokreta.

Prva međunarodna konferencija održana je u Parizu 1922. godine. Predstavnici tadašnjeg Saveza izvidnika i planinki Kraljevine SHS, osnovanog 1911. godine, takođe su prisustvovali na ovoj konferenciji i jedni su od osnivača Svetske organizacije skautskog pokreta.

Osnivačka skupština Saveza izvidnika i planinki u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca održana je 6. maja 1923. godine. Prva izviđačka organizacija je formirana u Beogradu, 1. oktobra 1920. Deset godina kasnije organizacija menja naziv u Savez skauta Kraljevine Jugoslavije, koji je brojao oko 10 000 članova. U periodu od 1930. - 1940. rad ove organizacije je nekoliko puta zabranjivan. Posle II svetskog rata organizacija se ponovo formira. Osnivačka skupština Saveza izviđačkih organizacija Jugoslavije održana je 1953. godine. Iste godine obnavlja se rad izviđačkih organizacija u Vojvodini.

Savez izviđača Jugoslavije obnavlja članstvo u Svetskoj Organizaciji skautskog pokreta 1. septembra 1995. godine.

Za protekli vek trajanja skautski pokret je iznedrio veliki broj ljudi koji su dali doprinos napretku za dobrobit čovečanstva. Danas Svetska organizacija skautskog pokreta broji 28,000 000 članova.

Share this article

Najprodavanije

Savez izviđača Vojvodine

Svetojovanska 2a/1
Novi Sad
+381 (0)21 456 523
office@v-scout.org.rs
skype: scout.vojvodina

FB: https://www.facebook.com/SIVscouts

Web: www.v-scout.org.rs

Poslednje vesti

Prijava na Newsletter

Informacije o radu i aktivnostima Saveza izviđača Vojvodine možete dobijati u vaš Inbox!
?php if( !empty($tagBD[/script